wtorek, 19 maja 2015

Jakie białko kiedy?

Nie wiem jak wy ale ja zawsze przed zakupem jakiegoś produktu ( nie koniecznie suplementu) czytam opinie o firmie produkującej dane dobro czytam rownież o sprzedawacy który oferuje dany produkt oraz co najważniejsze czytam o produktucie który chce kupić i ostatecznie porównuje inne oferty firm konkurencyjnych.


Wchodząc do sklepu z odżywkami/ suplementami możemy być pewni że nie każda osoba pracująca tam będzie kompetentna, nie każdy sprzedawca poleci ci najlepszy produkt w najnizszej cenie. Wręcz przeciwnie,poleci Ci produkt który zalega na magazynie lub bądź co bądź na czym będzie miał większą marże dzięki której zarobi więcej. Taki jest handel i nie unikniemy tego.

Pomijając to że każdy chce żeby było dla niego najlepiej mój kolega kupił białko które miał zamiar stosować w ostatnim posiłku co jasno sprecyzował w rozmowie ze sprzedawca, jednak otrzymał hydrolizat białka serwatki z oznajmieniem "to będzie najlepsze"

Artykuł nie jest po to aby potępić pewną sieć sklepów, ma uzmysłowić wam jak ważny jest dobór odpowiedniego produktu a zwłaszcza w segmencie suplementów.

A co białek serwatkowych jest ich kilka rodzai każdy rodzaj powinien być dostosowany do pory dnia oraz zastosowania.



Koncentrat białka serwatki 

Przyjęło się że jest to idealny zamiennik posiłku, okres trawienia jest dluższy niż izolatu/hydrolizatu ale znacznie krótszy niż np kazeiny

 Plusy:
- jest najtańszym na rynku źródłem białka w postaci suplementu.
- Zawartośc białka w suchej masie wacha się od 75 do nawet 90% co jest świetnym wynikiem

Minusy:
- większa liczba węglowodanów z cukrów oraz tluszczy i ogolnie wyższa kalorycznośc ( to jest z mniejszych powodów dlaczego osoby startujące nie wykorzystują tego typu białka w okresie startowym
- mogą posiadać śladowe ilości laktozy ( niektóre osoby źle ją tolerują)
- Mimo zawartości od 75 do 90% ilośc białka jest mniejsza od innych typów odżywki białkowej np WPI


Izolat białka serwatki
Jest uznawana za najlepsze zródło białka. Za izolatem przemawia bardzo szybka wchłanialność ( często stosuje się je jako zródło białko do śniadania oraz po treningu)
Bardzo duża zawartość białka w suchej masie

Zalety:
- znikome bądź zerowe ilości laktozy 
- niska zawartość tłuszczy i cukrów oraz ogólna niższa wartość kaloryczna.
- lepsze trawienie niż w przypadku WPC
- duża wyższa zawartość białka w suchej masie od 90 % wzwyż ( Osoby startujące wykorzystują głownie to zródło białka na redukcji)

Wady:
- znacznie wyższa cena w porównaniu do zwykłego koncetratu
- często brak wyrazistego smaku odżywki z powodu niskiej zawartości słodzików oraz cukrów.


Hydrolizat białka serwatki 

Hydrolizat jest to bardzo wysokiej jakości izolat białka serwatki.Właściwie nazywa to ewolucją izolatu białka serwatki. W stosunku do izolatu ma jeszcze szybsze wchłanianie i nadaję sie głownie do stosowania po treningu siłowym

Zalety:
- najszybciej wchłanialna forma białka serwatki,
- idealny suplement do stosowania bezpośrednio po treningu.
Wady:
- droższe od koncentratu białka serwatki,

Wybierzcie odpowiedni suplement białkowy dostosowany do konkretnego celu oraz czasu jego zastosowania. Pamiętajcie omówiłem tylko i wyłacznie białka serwatkowe jest wiele innych frakcji m.i.n kazeina które nie znajdziecie w tym omówieniu ale o tym w kolejnym artykule 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz