wtorek, 14 kwietnia 2015

Metabolizm o co w tym chodzi?




Piekna pogoda, aż chcę się zyć.Po krótkim spacerze po centrum nie jest już tak pozytywnie nastawiony do życia dlaczego?


Żyjemy w czasach gdzie prawie 1/2 osób ma problemy z nadwaga, wystarczy wejść do pierwszego lepsze mc’donalda aby zobaczyć narastający problem.

Metabolizm bo o nim będę dziś mowił ma znaczący wpływ na to jak wyglądamy i dlaczego tak a nie inaczej. Napewno znacie osoby które „jedza duzo i wszystko” a jednak nie tyją. Są też osoby które jedzą dość mało a jednak są zazwyczaj otyłę. Dlaczego tak?


Nie interesują mnie internetowe regułki co to jest „metabolizm”. Staram się przekazać wam wiedzę na specjalnie przygotowaną gotową do zjedzenia na talerzu a nie jedynie przepis.


Metabolizm - całokształ procesów zachodzących w naszym organizmie mających na celu metabolizowanie pokarmu. W skrócie wszystko to co zjemy jest „Rozbijane” na substancje które są podawana innym procesom w naszym organizmie


Metabolizm a właściwie jego szybkosc w głownej mierze jest uzależniona od

-GENETYKI
-długości, ilości cardio/aerobów/interwałow treningów siłowych.
-stylu codziennego ( czyli tradycjny ruch w ciągu dnia np praca w tartaku lub praca w biurze)
-wieku
-DIETY

Jak łatwo się domyślić im szybszy metabolizm tym więcej kcal jest w stanie przyswoić nasz organizm w określonym okresie czasu.

Im szybszy metabolizm tym więcej kcal potrzebujemy aby utrzymać naszą masę


Razem z wiekiem spada nasza wydajnośc, metabolizm zwalnia oraz zapotrzebowanie kaloryczne MALEJE



Dlaczego nie jesteś tym „farciarzem” i nie jesz dużo i łapiesz tłuszczu?

Niskokaloryczne diety TV lub prasy.

Odchudzanie przy zastosowaniu popularnych w  TV oraz gazetach np „PANI DOMU” itp itd np„dieta kapuściana” czy „proteinowa”. Niestety wszystkie te diety zakładają zbyt wysoki deficyt początkowy, efektem jest JESZCZE NIŻSZA wydajność naszego metabolizmu. To boli jak kłamią w TV oraz prasie prawda?

Najgorsze jednak jest to, że Twój metabolizm będzie spowolniony jeszcze przez wiele tygodni lub nawet miesięcy po zakończeniu przygody z „kolorową” dietą.


Mało węglowodanów = wolny metabolizm

To one napędzają metabolizm, zdrowe i jakościowe weglowodany w każdym posiłku zapewnią stały poziom cukru we krwi, podkręcony metabolizm oraz wyższa termogeneze ciałą.

Ale dlaczego dużo weglowodanów?

Związane jest to z poziomem leptyny i zmniejszeniem aktywności tarczycy.

Mniej węglowodanów = mniej leptyny 
Mniej węglowodanów = zmniejszona aktywność tarczycy



Zbyt mało białka

Białko to budulec naszych mięśni powinno się znajdować w każdym posiłku. Rownież spożycie białka zwiększa temperature ciała oraz termogenezę. 

Temat małej ilości białka odnosi się głownie do kobiet które usilnie próbują obniżyć kaloryczność diety. Zazwyczaj białko jest obcinanie pierwsze co jest najwiekszym błedem jaki można popełnić na redukcji. 
Zmniejszona ilość białka oraz duży deficyt w doprowadza donasilonego katabolizmu mięśniowego, ale także do zmniejszenia termogenezy poposilkowej, czyli spadku tempa metabolizmu indukowanego spożyciem pokarmu.



Białko jest najbardziej termogennym składnikiem żywności, a zmniejszenie jego spożycia związane jest ze spowolnieniem metabolizmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz